Algemene informatie over de Slowaakse keuken

Recepten > Algemene informatie over de Slowaakse keuken

Vanzelfsprekend vindt u in Slowakije de Europese continentale keuken, maar ook streekgerechten en buitenlandse specialiteiten zijn in de Slowaakse keuken wijd verbreid. Ondanks de kleine oppervlakte van Slowakije vindt men tamelijk grote verschillen in de traditionele keuken van de diverse regio’s en de verschillende seizoenen. Aan het ontstaan van deze verschillen liggen verschillende oorzaken ten grondslag: de ligging van een gebied bij grote steden, de recepten uit de buurlanden die door de Slowaakse gerechten worden gemengd, maar er zijn ook puur Slowaakse gerechten. Traditioneel Slowaaks eten omvat de unieke gerechten zoals:

  •  Bryndzové Halušy – aardappelbollen met schapenkaas (bryndza) en geroosterd spek
  • Zemiakové placky – aardappelpannenkoeken gebakken in olie met knoflook en bloem
  • Granadír – pasta met aardappel
  • Gebakken kaas – kaas gebakken in broodkruimels
  • Schnitzel – Wiener schnitzel
  • Lokse – aardappelpannenkoek

In Bratislava is een onbeperkte keus, inclusief honderd procent koosjere joodse restaurants, de Franse keuken en Zweeds buffet op topniveau in de luxe hotels. Wegrestaurants bieden daarentegen vaak streekspecialiteiten aan; In het Noorden krijgt u vaak  Slowaakse streekspecialiteiten  terwijl u in het zuiden van Slowakije Hongaarse visspecialiteiten kunt krijgen.

In Slowakije houdt men wel van gekruide gerechten. De keuken (vooral in het zuiden) is erg beïnvloed door de Hongaarse keuken. U kunt er gerechten als goulash, schnitzel, lamsvlees en verschillende soorten vlees aan het spit vinden. De Slowaken eten soms ook vis, daar serveren ze dan knedliky, aardappelen of noedels bij, met paprikascheuten. Ook houden ze erg van kaas. Ze kennen veel eigen kaassoorten en merken zoals de schapenkazen liptauer en hyncica.

De nationale drank van de Slowaken is het bier. In Slowakije wordt ook wijn geproduceerd.

Het eten is voor westerse begrippen nog altijd goedkoop. Het eten en drinken is nog steeds goedkoop. In het restaurant kun je met 4 personen lekker eten en drinken voor 14 euro. De maaltijd is meer gericht op het vlees en hierbij weinig groenten en wat meer aardappelen. Als toetje kun je schepijs nemen. In het algemeen is het eten vetter dan in Nederland.

Vleesgerechten kosten tot 175 kronen, maar vaak veel goedkoper. Houd er wel rekening mee dat het bestellen van bijgerechten meestal nog nodig is. In Slowakije bestel je meestal hoofdgerecht en bijgerechten los van elkaar. Vegetarische maaltijden kosten rond de 65 kronen, waarbij het bestellen van bijgerechten overbodig is. De variatie in de vegetarische gerechten was gering, maar ze smaakten over het algemeen goed. Veelal hadden restaurantjes een gerecht als rijst met groenten of gepaneerde kaas (een Slowaaks nationaal gerecht).

In Slowakije is de lunch de hoofdmaaltijd van de dag en is doorgaans de enige warme maaltijd. Restaurants serveren zowel gerechten uit de internationale keuken als traditionele Slowaakse rechten zoals bryndzove halusky (deegwaren met kaasvulling). De aardappel is goed vertegenwoordigd in de Slowaakse keuken. De fooi in Slowakije is de gebruikelijke 10 procent van de rekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *