Bojnice

Plaatsen > Bojnice

Het Fransaandoende kasteel van Bojnice neemt een dominante positie in deze streek in. Zeker de moeite waard is een rondleiding (in diverse talen) door het kasteelmuseum. Vooral de Gouden Zaal is indrukwekkend. De fundamenten van het kasteel dateren uit de 13e eeuw en enkele gedeelten van de muur uit de 14e eeuw gebouwd door de Hongaarse adel. Van de 16e tot het midden van de 17e eeuw gehoorde het kasteel toe aan de Thurzo-familie (zie Banská Bystrica). Zij hebben vooral de renaissance gedeelten erbij gebouwd.

In 1649 ging het kasteel over in handen van de Hongaarse familie Palffy. Zij vestigden de muren (als bescherming tegen de Turkse invallen) en vergrootten het woongedeelte. Met uitzondering van een korte periode van bezetting door rebellen (vijf jaren in het begin van de 18e eeuw) bleef het kasteel in handen van de Palffy’s. Het Franse uiterlijk heeft het kasteel gekregen door de architect Hubert, die geïnspireerd was door de kastelen in het Loire-dal. Bijzonder is het mysterie van het graf in de kelder van het kasteel.

Het romantische kasteel is niet het enige wat Bojnice te bieden heeft. Bojnice is een befaamd kuuroordplaatsje. De lokale thermale bronnen hebben een heilzame werking voor vooral reumapatiënten. Een andere toeristische trekpleister is de dierentuin dat naast het kasteel is gelegen. De dierentuin heeft jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers, vooral schoolkinderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *