Toerisme

Slowakije is een boeiende en kleurrijke toeristische bestemming. De diversiteit van het landschap, het prettige klimaat en de hydrologische omstandigheden, de rijkdom aan cultureel en historisch erfgoed leveren hieraan een bijdrage.

De belangrijkste toeristische gebieden zijn de hooggebergten (wandelen, bergbeklimmen, recreatie, kuren), met name de hoge Tatra, lage Tatra, kleine Fatra en grote Fatra. De stuwmeren Orava, Liptovská Mara, Zemplínska Šírava, Domaša, etc. zijn gedurende de zomermaanden erg populaire recreatiegebieden.

Slowakije is rijk aan thermische en mineraalbronnen. Vooral van de bronnen die een heilzame werking hebben wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Slowakije telt 23 kuuroorden. Wereldberoemd zijn de kuuroorden van Piešťany, Trenčíanske Teplice en Bardejov. Recentelijk is men begonnen met het intensiever gebruiken van de thermische bronnen in Zuid-Slowakije (Patince, Štúrovo, Santovka, Čalovo, Podhájska).

Vooral historische en culturele monumenten (vestingen, burchten, kastelen), culturele evenementen, musea, galerieën en tentoonstellingen zijn trekpleisters voor de Slowaakse steden. Verder zijn er talrijke sportevenementen en sportfaciliteiten (zwembaden, skiliften).