Klimaat

Thema’s > Klimaat

Slowakije bevindt zich in de gematigde klimaatzone, waarin de jaargetijden zich afwisselen. Het ligt aan de grens van twee macro-klimatologische gebieden: het Atlantische klimaatgebied (vochtig klimaat) en het Continentale klimaatgebied (droog, met sterkte temperatuurswisselingen).

De gemiddelde temperatuur in de winter ligt rond – 2°C en in de zomer 21°C . De koudste maand is januari en de warmste maanden zijn juli en augustus. De koudste maand is januari met nachttemperaturen tussen -10 en -15 Celsius, het warmst is de maand juli met een maximale dagtemperatuur van rond de 32 Celsius.  In januari ligt in Bratislava de gemiddelde temperatuur overdag tussen -3 tot 2°C en in juli 16 tot 26°C. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 32 graden in Bratislava.

In de bergen vind je verkoeling. Er zijn berggebieden in Slowakije waar gemiddeld 130 dagen per jaar sneeuw ligt. De gemiddelde temperatuur, op jaarbasis, is in de hoger gelegen gebieden het laagst, met 3,7°C (Lomnický top).

Het warmste gebied van Slowakije is de Donauvlakte, met 10,3°C gemiddeld per jaar. De warmste gebieden zijn Zuid-Slowakije en het Oost-Slowaakse laagland.

Het voor- en najaar zijn ideale reisperiodes voor een vakantie naar Slowakije.

Bij de bergen valt er over het algemeen veel neerslag. In de rest van het land is het minder.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *