Geografie

Thema’s > Geografie

Vroeger, tot aan 1990, vormde Slowakije samen met Tsjechië een land: Tsjechoslowakije. Tegenwoordig ligt de republiek Slowakije ten oosten van Tsjechië en grenst verder aan Polen, Oostenrijk, Hongarije en Oekraïne.

De totale oppervlakte van Slowakije bedraagt 49.036 km2 en Slowakije is daarmee ongeveer 1,3 keer zo groot als Nederland.

De hoofdstad van Slowakije is Bratislava en ligt in het zuid westen van Slowakije, dicht bij de Oostenrijkse grens en Wenen.

Slowakije heeft hoge bergen. De Slowaakse gebergten (Hoge Tatra gebergte) behoren tot de keten van de westelijke Karpaten. De Karpaten bestaat uit een ongeveer 1.300 km lange boog van de Donau in Bratislava tot aan de Donau bij de “IJzeren Poort”. Karakteristiek voor het Hoge Tatra-gebergte zijn de steile wanden en spitse toppen, waarvan de hoogste, de Gerlachovský štit, 2655 meter hoog is.

De Lage Tatra (Nizké Tatry) ligt in Midden-Slowakije en de hoogste top is de Dumbier, 2045 meter hoog. Slowakije is verdeeld in talrijke door bergruggen gescheiden bekkens. De laagvlakte langs de Donau vormt de overgang naar de Hongaarse Donauvlakte.

De grens van het lager gelegen zuidwesten van het land wordt gevormd door de belangrijkste rivier, de Donau (Danube). Aan de Donau ligt de hoofdstad Bratislava. De afstand tussen Bratislava en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen bedraagt slechts 60 kilometer. Van de totale landoppervlakte in Slowakije is bijna 41 procent bedekt met bos. Slechts een vijfde van het land is gecultiveerd.

Populaire bestemmingen voor het toerisme zijn de 9 nationale parken en de 15 beschermde gebieden landschap met prachtige natuur. Een andere toeristische attractie zijn de grotten.

Zie ook onze pagina over Geologie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *