Cultuur

Thema’s > Cultuur

De ontwikkeling van de Slowaakse cultuur weerspiegelt de rijke traditie van volkskunst, naast de invloed van de bredere Europese trends. De invloed van eeuwen van culturele onderdrukking en controle door buitenlandse machten is ook te zien in een groot deel van Slowakije van de kunst, literatuur en muziek.

Er zijn 12 wetenschappelijke staatsbibliotheken in Slowakije, 473 bibliotheken, verbonden aan universiteiten en instellingen voor hoger onderwijs en 2600 openbare bibliotheken. De Universiteitsbibliotheek in Bratislava, opgericht in 1919, bevat meer dan 2 miljoen boeken en is de belangrijkste bibliotheek het land. De Slowaakse Nationale Bibliotheek (1863), gelegen in Martin, omvat een verzameling van materialen van de Slowaakse cultuur.
Slowakije is ook de thuishaven van meer dan 50 musea. De Slowaakse Nationale Museum (opgericht in 1893), gelegen in Bratislava, bevat exposities over geschiedenis, archeologie, en musicologie van Slowakije en is waarschijnlijk het bekendste museum van het land.

Andere musea zijn de Slowaakse National Gallery (1948), ook in Bratislava, het Slowaakse Nationale Opstand Museum (1955), gelegen in Bansk Bystrica, en het Museum voor Oost-Slowakije (1872), in Kosice.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *