Šamorín

Plaatsen > Šamorín

Šamorín is een kleine stad in Slowakije, gelegen ten noorden van de Donau. Šamorín ligt ten zuidoosten van Bratislava en dicht bij het drielandenpunt met Oostenrijk en Hongarije, op ongeveer 70 km afstand van Wenen. Veel inwoners werken in de hoofdstad Bratislava, dat op 20 km afstand ligt.

Šamorín telt circa 12.000 inwoners en heeft sinds 1405 stadsrechten. Šamorín wordt reeds genoemd in documenten uit 1238 en heeft sinds 1405 stadsrechten.

De historische gebouwen in Šamorín zijn een bezoek waard. De gerestaureerde Romaanse kerk heeft bijzondere middeleeuwse fresco\\’s en wandschilderingen. Naast de Rooms Katholieke kerk met een barok interieur is er nog een Evangelisch Lutherse kerk. In het begin van de 20e eeuw werd een kleine synagoge gebouwd. Deze is enkele jaren geleden gerestaureerd en wordt voor culturele doeleinden gebruikt. Het plaatselijke museum is gehuisvest in een voormalige boerderij.

Een groot deel van de bevolking van Šamorín spreekt behalve Slowaaks ook Hongaars.

In de omgeving van Šamorín bevindt zich een stuwmeer, als onderdeel van de Donau die ten zuiden van Bratislava over een afstand van 60 km gekanaliseerd is. 30 km stroom­afwaarts heeft men bij Gabcikovo een stuw­dam met een grote sluis voor de binnenvaart en een water­krachtcentrale gebouwd.

Aan de overkant van het stuwmeer ligt een schitterend beschermd natuurgebied. Door de wisselende waterstanden in de Donau is het een ideaal gebied voor water- en trek­vogels.

Sinds 1991 onderhoudt Šamorín een stedenband met Leiderdorp in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *