Presov

Plaatsen > Presov

Presov ligt aan de Torysa-rivier en kreeg stadsrechten in 1299. De oude handelsstad telt ong. 100.000 inwoners en is bekend voor de zoutwinning en voor het kantklossen.

De regio Presov is voor het grootste deel een hoog bergachtige regio met de Hoge Tatra Bergen, waarvan de Gerlach Peak het hoogst zijn op 2655 meter.

In het noorden ligt Polen en naar het oosten ligt de Oekraïne. In het zuiden zijn de Lage Tatra en het National Park Slowaakse Paradijs.
De meest bekende is de Hoge Tatra met haar uitstekende toeristische infrastructuur met haar schoonheid en de pistes die fungeren om te skiën in de winter- en te wandelen in de zomer. Spis, het Cerveny Klastor klooster, de houten kerken in Hranicne, Potoky en het historisch centrum van Bardejov zijn de top toeristische attracties van de regio Presov.

In Presov gaan de bewijzen van bewoning terug tot 25.000 jaar geleden. Het centrum geeft nog een typisch middeleeuws sfeer aan. Het zout werd gedolven in mijnen in de buurt van Presov, maar sinds deze onderliepen wordt de pekel opgepompt en zout gewonnen door verdamping. De kunst van het kantklossen is in Presov al bekend sinds 400 jaar. Het kantklossen werd vermoedelijk meegebracht door Italianen. Elk jaar in mei kan men op het Presov-kantfestvel de traditie van het kantklossen bewonderen.

Zeker het bezoeken waard is het wijnmuseum met oude wijnkelders waar men meer te weten kan komen over de wijnbouw rond de stad.

Presov staat ook bekend als universiteitsstad.

In de omgeving kan men de Sarisburcht bezoeken, één van de grootste Slovaakse kastelen. Ze dateert van het einde van de 12de eeuw.

Een ander populair doel voor uitstapjes in de buurt zijn de opaalmijnen van Dubník. Er is een labyrint van oude mijngangen van zo’n 20km, waarvan de laagste gedeelten ondergelopen zijn met water. Eén van de mooiste opalen die hier opgedolven is, beter gekend als “De Harlekijn”, is te zien in het Nationaal Museum in Wenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *