Nitra

Plaatsen > Nitra

Nitra is in grootte de vierde stad van Slowakije. De stad ligt in het zuidwesten van het land aan de voet van de berg Zobor in het Tribec-gebergte. Nitra  had in 2001 ruim 87.000 inwoners.

Een brede meander van de Nitra, een zijrivier van de Váh, omsluit de oeroude kern van Nitra, waarschijnlijk de oudste stad van Slowakije. Een middeleeuwse burcht bepaalt ook hier het beeld van de stad.

Geschiedenis
In 828 wijdde aartsbisschop Adalram van Salzburg de hofkerk van Přibina, vorst van Nitra. Een paar jaar later verdreef vorst Mojmir I Přibina en lijfde hij Nitra bij zin Groot-Moravische Rijk in. In 880 verhief paus Johannes VIII de stad Nitrava tot de eerste bisschopszetel op Slowaaks grondgebied. In Nitra bloeiden het handwerk en de handel; aardewerk, smeedwerk, glaswerk en sieraden uit Nitra werden tot over de grenzen van het land bekend.

Na de ondergang van het Groot-Moravische Rijk kwam Nitra nu eens onder Tsjechische en dan weer onder Poolse heerschappij te staan. Pas onder de Hongaarse koningen Béla en Geza beleefde Nitra weer een bloeitijd. In de burcht zetelde de bisschop met zijn bestuur; de bovenstad aan de voet van de burcht was een ommuurde patriciërswijk en in de onbeschut gelegen benedenstad leefden Slavische handarbeiders en joodse kooplieden.

Van het einde van de 13e eeuw tot aan het begin van de 18e eeuw stagneerde de ontwikkeling van Nitra; het kwam in de schaduw van andere steden te staan en verloor langzamerhand ook de privileges van een vrije koninklijke stad. Plunderingen en branden bepaalden het beeld in de late middeleeuwen. Na de verovering van Boeda door de Turken in 1526 werd Nitra voortdurend bedreigd doordat het aan de grens lag. Aan het begin van de 18e eeuw werd hier tenslotte strijd geleverd tussen keizerlijke troepen en opstandige Hongaarse magnaten onder vorst Frans II Rákóczy.

Nitra heeft tegenwoordig belangrijke voedingsmiddelenindustrie en twee universiteiten (voor landbouw en pedagogiek) en is dankzij het tentoonstellingscentrum Agrocomplex en belangrijke beurzenstad.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Nitra is het hooggelegen ommuurde burchtcomplex, waarbinnen zich de kathedraal bevindt. Dara vind u drie kerken: een gotische bovenkerk en een barokke benedenkerk, naast de Romaanse Emmeramuskerk. Met deze drie kerken is ook het naastgelegen bisschoppelijke paleis verbonden. Voor de ingang van het burchtcomplex staat een barokke pestzuil uit 1760.

Het Groot-Seminarie aan het plein Pribinovo namestie heeft een grote historische bibliotheek.

In een van de wijken van de oude Benedenstad, Párovce, staat de Romaanse St. Stefanskapel, een van de oudste gebouwen van Nitra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *