Kosice

Plaatsen > Košice

Košice ligt aan de Hornád-rivier aan de westelijke rand van de Košická kotlina-bekken.

Košice is na Bratislava de tweede grootste stad van Slowakije en één van de 78 Slowaakse Gemeenten. In Košice wonen ongeveer 300.000 mensen. Tegenwoordig bestaat het merendeel van de inwoners uit Slowaken, naast Hongaarse, Tsjechische en Roma-minderheden.

Deze regio wordt gekenmerkt door de diversiteit van geografische landschappen, afwisselend in vlakten en berggebieden. De geleverde inspanningen voor het behoud van de natuurlijke omgeving in een dynamische economische regio, plus de culturele en historische monumenten, maken Košice een zeer aantrekkelijke plaats om te bezoeken.

Košice, de tweede grootste stad van het land, geniet ook de toeristische infrastructuur en de verschillende opties voor transport (via het vliegveld, het treinstation, bussen). In aanvulling op haar culturele rijkdom heeft de stad ook een dierentuin en een botanische tuin. In deze regio ligt het nationaal park met de naam het “Slowaaks Paradijs”. De Herlany geiser moet ook worden vermeld.

Košice ligt aan de rand van het Slowaakse Ertsgebergte in een vlakte aan de rivier Hornad, dicht bij de grens met Hongarije.

In 1230 komen we Košice voor het eerst tegen in de geschiedenisboeken. In de eerste historische documenten werd het Villa Cassa genoemd, later het in het Latijn Cassovia, het Duitse Kaschau, het Hongaarse Kassa en het Slowaakse Košice. Košice was in 1230 een nederzetting met Slavische en geïmmigreerde Duitse inwoners in het Hongaarse rijk. Als een van de eerste steden in dat rijk kreeg Košice in 1248 stadsrechten.

Košice is groot geworden dankzij handel met de Hanzesteden in honing, wijn (tokay), ijzer en bont.

Van grootste betekenis voor de stad zijn de machinefabrieken. De meeste fabrieken en industrieterreinen liggen in het zuidelijke deel van Košice.  De Východoslovenské železiarne (Oost-Slowaakse IJzerfabriek, nu US Steel ) werd het grootste bedrijf, niet alleen van Košice, maar ook van het land in het algemeen.

Het historische centrum is klein, maar een bezoek zeker waard. Bijna alle monumenten van Košice zijn geconcentreerd in de historische kern van de stad. Het spindelvormige Hlavné námestie plein van Košice is het hart van de stad en terecht beschouwd als een van de mooiste pleinen in Slowakije. Het is afgesloten voor verkeer en wordt omringd door talloze prachtige historische gebouwen. De meest waardevolle monumenten bevinden zich in het midden. Het  plein en de stad wordt gedomineerd door de monumentale gotische kathedraal St. Elisabeth. Dit gebouw, vrij geïsoleerd van de rest van het plein, is de grootste kerk van Slowakije en de meest oostelijk gelegen gotische kathedraal van westerse soort in Europa.

Het zuidelijke deel van het plein Námestie Hlavné biedt de mogelijkheid om de middeleeuwse stadsmuren van Košice te bekijken. Bij het betreden van de kelder ziet men gereconstrueerde fundamenten van de Dolná brána- poort, die nu wordt gebruikt als een galerij en concertzaal.

Het rustige centrum is voorzien van veel groen, er zijn fonteinen en er is een botanische tuin.

Naast de kathedraal van St. Elizabeth, is ook de Kapel van Sint Michiel en de stadstoren en het Neo-Barok staatstheater waar beroemde orkesten opvoeringen verzorgen ene bezoek waard. De Mlynska Citadel getuigt nog altijd van het oude systeem van forten die dienden voor de bescherming van de stad tegen de vele  vijanden.

U kunt hier genieten van de schoonheid van verschillende andere monumenten en gebouwen van groot cultureel en historisch belang (het oude stadhuis, de oude universiteit, Vrijheidsplein, enz.), alsmede diverse galeries en musea (het Oost-Slowaakse Museum is zeker een bezoek waard).

U kunt  ontspannen in de rust van het Gemeentelijk Park gelegen in het gebied rond het centrum van de stad. Het Jasov klooster, de Betliar Kasteel en Krasna Horka zijn gevestigd in de omgeving van Košice.

De mooiste plek is ongetwijfeld dat van de burcht van Spis (Spissky hrad). Het is een van de grootste burchten van Midden-Europa en is onderdeel van de UNESCO lijst van werelderfogeideren. Gelegen op de top van een heuvel, domineert het kasteel deze spectaculair mooie streek. Het is gerestaureerd en bevat verschillende tentoonstellingen.

Het symbool van Košice is het standbeeld van de marathonloper . Het herinnert eraan dat de Internationale Vredesmarathon elk jaar in de herfst in Košice wordt georganiseerd sinds 1924. Het is een van de oudste marathons ter wereld.

Het Nationaal Park Slowaaks Paradijs is een beschermd natuurgebied dat zich uitstrekt over 140 km ². Het heeft een oneindige verscheidenheid van de natuurlijke rijkdommen: een netwerk van ondergrondse gangen, grotten en dierlijke en botanische rijkdommen.

Een van de natuurgebieden die deel uitmaken van deze groep is de Witte Vallei (Biela dolina). Met name de enorme waterval, de Verloren Vallei en de ijsgrot (een van de meest waardevolle elementen van de Slowaakse Paradijs), de Dobsinka ijsgrot (120.000 m3 permanent ijs), Kocurova, Sucha Bela zijn een bezoek waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *