De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Regeringsvorm op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Thema's > Regeringsvorm

De Grondwet van de Republiek Slowakije dateert van 1992. De staat Slowakije bestaat officieel sinds 1 januari 1993, zie ons uitgebreid artikel over de geschiedenis van Slowakije. De president wordt gekozen door de bevolking, in directe verkiezingen, voor een periode van vijf jaar. Hoewel de uitvoerende macht bij het kabinet ligt, is zijn functie meer dan zuiver ceremonieel. Zo kan de president onder de in artikel 102 van de Grondwet vastgestelde voorwaarden het parlement ontbinden, benoemt en ontslaat hij de minister-president en de ministers, heeft hij (opschortend) vetorecht op door het parlement aangenomen wetgeving en benoemt hij drie leden van de Raad voor de Rechterlijke Organisatie. De regeringsleider is de premier. De Nationale Raad, het parlement, heeft ťťn kamer en bestaat uit 150 afgevaardigden, die voor een periode van vier jaar worden gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging.

Sinds 2001 is het land ingedeeld in 8 regioís: de regionale parlementen en de gouverneurs worden rechtstreeks gekozen. In het kader van de decentralisatie krijgen regio's steeds meer taken, waaronder die op het gebied van onderwijs, cultuur en gezondheidszorg. In september 2004 volgde de fiscale decentralisatie, waarbij de regio's en gemeenten het grootste gedeelte van de opbrengst van de inkomstenbelasting toegewezen kregen. Zij vervullen ook een rol bij de programmering en besteding van EU-structuurfondsen.

De rechterlijke macht is onafhankelijk. Slowakije heeft zowel een Hooggerechtshof als een Constitutioneel Hof. In de rechterlijke organisatie vervult de Raad voor de Rechterlijke Organisatie een sleutelfunctie. Met uitzondering van de benoeming van de leden van het Constitutioneel Hof (waarvoor een andere procedure geldt), heeft de Raad voor de Rechterlijke Organisatie o.m. de taak om rechters voor te dragen voor benoeming en ontslag, waaronder ook de voorzitter en de leden van het Slowaakse Hooggerechtshof. De Raad voor de Rechterlijke Organisatie bestaat uit 17 leden, waarvan er 8 door de Slowaakse rechters worden gekozen, 3 door het parlement, 3 door de president en 3 door de regering. Rechters worden benoemd voor een onbepaalde termijn.

Links naar Regerings websites van Slowakije

Regering sites: Grote Staatsorganen
bulletDe officiŽle website van de Slowaakse regering geeft een algemeen overzicht van de regering en haar rol in het politieke systeem van Slowakije. Onder andere vindt u het beleid en de biografieŽn van de leden van de regering. Een groot hoofdstuk is de integratie van de Slowaakse Republiek tot de Europese Unie. Bovendien is de site fungeert als een portaal voor alle openbare instellingen van Slowakije.
http://www.government.gov.sk/
bullet Constitutioneel Hof
bullet Kabinet van de President
bullet Bureau van de regering
bullet Nationale Raad

Regering sites: Ministeries

bullet Ministerie van Landbouw
bullet Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Opbouw
bullet Ministerie van Cultuur
bullet Ministerie van Defensie
bullet Ministerie van Economische Zaken
bullet Ministerie van FinanciŽn
bullet Ministerie van Buitenlandse Zaken
bullet Ministerie van Volksgezondheid
bullet Ministerie van Binnenlandse Zaken
bullet Ministerie van Binnenlandse Zaken-afdeling Informatie
bullet Ministerie van Justitie
bullet Ministerie van Arbeid, Sociale Zaken en
bullet Ministerie van Transport, Post en Telecommunicatie

Regering sites: economische agentschappen & aanverwanten.

bullet Agentschap voor buitenlandse investeringen
bullet Anti-monopolie Office
bullet Bratislava Stock Exchange
bullet Ministerie van Economische Zaken
bullet Nationale Bank van Slowakije
bullet Bureau van de industriŽle eigendom
bullet Slowaakse Kamer van Koophandel
bullet Slowaakse Post

Regering Aanverwante sites: instituten, Boards & bureaus

bullet Bureau voor de veiligheid van werknemers en vergoeding
bulletMatica Slovenska
bulletBureau van de civiele bescherming
bulletBureau van Telecommunicatie
bulletSlowaakse Tourist Board
bulletStaat Institute for Drug Control
bulletBureau voor de statistiek

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".