De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Kremnica op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Plaatsen > Kremnica

Kremnica is een stad met een rijke historie. De stad heeft zijn roem verworven door de mijnbouw (goud) en daaraan gekoppeld, de munten. De gouden Kremnicer ducaten die in het Kremnicer munthuis werden geslagen, waren bekend in geheel Europa. Het lot van het stadje Kremnica is dan ook nauw verbonden aan de mijnbouw en het munthuis. Het hielp de stad aan zijn roem, vervolgens de stagnatie, maar ook aan zijn ondergang.

Er bestaan verscheidene legendes over het ontstaan van de stad Kremnica. Eťn ervan is dat een aantal heren van het Sasov-kasteel een patrijs had neergeschoten en zij vonden toen op die plek een graankolf met puur goud erin. Dit voorval werd een stimulans voor deze heren om te beginnen met goud te delven.

In de realiteit is het anders gegaan. Het ontstaan van het mijnstadje in de 14e eeuw staat in verband met de nieuwe financiŽle politiek van de Hongaarse koning Karel Robert van Anjau. Hij stichtte negen mijnbouw en muntkamers. De gemeente Cremnychbana, het huidige Kremnica en Kremnickť Bane, werd vanwege zijn goud tot centrum benoemd. Het hoofd van de kamers zetelde dan ook in Kremnica. Van dezelfde koning kreeg de stad in het jaar 1328 koninklijke privileges. In de stad ontstond het koninklijk munthuis. Nog steeds worden hier de Slowaakse munten geslagen. Kremnica werd de hoofdstad van de mijnsteden in het noordelijke Hongaarse Rijk.

Omdat de mijnbouw en het muntslaan om specialisten vraagt, vestigden zich hier mijnwerkers en muntmeesters uit het Tsjechische Bohemen, SileziŽ, Oostenrijk en Beieren. De stad groeide snel. De Hongaarse koning trok voor het slaan van gouden ducaten experts uit het Italiaanse Florence aan. De muntmeesters uit KutnŠ Hora (TsjechiŽ) kwamen naar de stad voor het slaan van zilveren Groschen. Hier troffen zich de mijnbouw- en muntspecialisten uit geheel Midden-Europa en ItaliŽ. Deze periode is dan ook de glorietijd van de stad in zijn ontwikkeling. De mijnbouw stagneerde en verloor snel aan belangrijkheid.

De erfenissen van de rijkdommen van de terrasvormige stad zijn terug te vinden in de vele historische gebouwen en monumenten. Dominant is het kasteel (14e eeuw) met de kerk met twee torens dat de stad als het ware controleert. De stadsmuren met de torens waren voltooid in de 15e eeuw en het grootste deel ervan is bewaard gebleven. Aan het plein de mooie huizen van de rijke ondernemers en de adel, aan de noordkant het muntgebouw, van oorsprong gotisch, maar in de 16e en de 19e eeuw omgebouwd. Aan de zuidkant van het plein het munt- en medaillemuseum en aan de westkant het Franziskanerklooster. In het midden van het plein de mooie barokke zuil van M. Vogerle en D. Stanetti (1765- 1772).

 

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".