De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Kosice op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Plaatsen > Kosice

Kosice is de tweede grootste stad van Slowakije en één van de 78 Slowaakse Gemeenten. In Kosice wonen ongeveer 300.000 mensen. Kosice is na Bratislava de grootste stad van Slowakije.

Deze regio wordt gekenmerkt door de diversiteit van geografische landschappen, afwisselend in vlakten en berggebieden. De geleverde inspanningen voor het behoud van de natuurlijke omgeving in een dynamische economische regio, plus de culturele en historische monumenten, maken Kosice een zeer aantrekkelijke plaats om te bezoeken.

Kosice, de tweede grootste stad van het land, geniet ook de toeristische infrastructuur en de verschillende opties voor transport (via het vliegveld, het treinstation, bussen). In aanvulling op haar culturele rijkdom heeft de stad ook een dierentuin en een botanische tuin. In deze regio ligt het nationaal park met de naam het "Slowaaks Paradijs". De Herlany geiser moet ook worden vermeld.

Kosice ligt aan de rand van het Slowaakse Ertsgebergte in een vlakte aan de rivier Hornad, dicht bij de grens met Hongarije.

In 1230 komen we Košice voor het eerst tegen in de geswchiednisboeken. Košice was toen een nederzetting met Slavische en geďmmigreerde Duitse inwoners in het Hongaarse rijk. Als een van de eerste steden in dat rijk kreeg Košice in 1248 stadsrechten.

Kosice is groot geworden dankzij handel met de Hanzesteden in honing, wijn (tokay), ijzer en bont.

Van grootste betekenis voor de stad zijn de machinefabrieken. De meeste fabrieken en industrieterreinen liggen in het zuidelijke deel van Kosice.

Het historische centrum is klein, maar een bezoek zeker waard. Kosice is een aantal vrije paleizen en huizen rijk. De St. Elizabeth dom is een van Europa´s opvallendste kathedralen

Het rustige centrum is voorzien van veel groen, er zijn fonteinen en er is een botanische tuin.

Kosice is het centrum van Oost-Slowakije. Deze stad, de op een na grootste in Slowakije, heeft een lange en rijke geschiedenis. In het centrum staat een prachtige gotische kathedraal, de kathedraal van St. Elizabeth, evenals de Kapel van Sint Michiel en de stadstoren en het Neo-Barok staatstheater waar beroemde orkesten opvoeringen verzorgen. De Mlynska Citadel getuigt nog altijd van het oude systeem van forten die dienden voor de bescherming van de stad tegen de vele  vijanden.

U kunt hier genieten van de schoonheid van verschillende andere monumenten en gebouwen van groot cultureel en historisch belang (het oude stadhuis, de oude universiteit, Vrijheidsplein, enz.), alsmede diverse galeries en musea (het Oost-Slowaakse Museum is zeker ene beozek waard).

U kunt  ontspannen in de rust van het Gemeentelijk Park gelegen in het gebied rond het centrum van de stad. Het Jasov klooster, de Betliar Kasteel en Krasna Horka zijn gevestigd in de omgeving van Kosice.

De mooiste plek is ongetwijfeld dat van de burcht van Spis (Spissky hrad). Het is een van de grootste burchten van Midden-Europa en is onderdeel van de UNESCO lijst van werelderfogeideren. Gelegen op de top van een heuvel, domineert het kasteel deze spectaculair mooie streek. Het is gerestaureerd en bevat verschillende tentoonstellingen.

Het Nationaal Park Slowaaks Paradijs is een beschermd natuurgebied dat zich uitstrekt over 140 km ˛. Het heeft een oneindige verscheidenheid van de natuurlijke rijkdommen: een netwerk van ondergrondse gangen, grotten en dierlijke en botanische rijkdommen.

Een van de natuurgebieden die deel uitmaken van deze groep is de Witte Vallei (Biela dolina). Met name de enorme waterval, de Verloren Vallei en de ijsgrot (een van de meest waardevolle elementen van de Slowaakse Paradijs), de Dobsinka ijsgrot (120.000 m3 permanent ijs), Kocurova, Sucha Bela zijn een bezoek waard.