De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Euro in Slowakije op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Thema's > Euro in Slowakije

Op dit moment is de Euro nog niet ingevoerd in Slowakije er wordt nog betaald met de Slowaakse Kroon.

In 2008 zijn criteria gesteld waaraan Slowkije moest voldoen ten einde de Euro in 2009 te mogen invoeren.

1. Inflatie mag niet meer dan 1,5% hoger zijn dan het gemiddelde van de drie landen met de laagste inflatie in de EU. De inflatie in Slowakije was in 2005 2,5%, waarbij de gemiddelde inflatie van de drie landen met laagste inflatie was 1%.

2. Begrotingstekort mag niet meer dan 3% van het BNP bedragen. Slowakije hoopt deze doelstelling ha de voltooide structurele hervormingen in 2007 te bereiken. In 2003 was het begrotingstekort 3,5% van het BNP.

3. De overheidsschuld mag niet meer dan 60% van het BNP bedragen. Aan dit criterium heeft Slowakije reeds voldaan Ė In 2003 was de overheidsschuld 42,8%. Naar verwachting zal de overheidsschuld in 2005 46% bedragen.

4. De lange-termijn rente mag niet hoger dan 2% van het gemiddelde van de drie landen met de laagste inflatie in de EU. In de periode juni 2003 Ė mei 2004 bedroeg de gemiddelde lange-termijn rente in Slowakije 5,13%, waarbij het referentiekader (gemiddelde van de drie landen met de laagste inflatie) voor deze 6,46% was.

5. Stabiele wisselkoers van de Slowaakse kroon ten opzichte van de Euro. Slowakije is sinds eind november toegetreden tot het ERM II (European Rate Mechanism). Het is echter nog te vroeg om de stabiliteit van de wisselkoers van de Slowaakse kroon te evalueren.

Slowakije heeft in april 2008 een formeel verzoek ingediend bij Europees Commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) voor de invoering van de Euro. Zij hoopte de munteenheid per januari 2009 in te kunnen voeren.

Slowakije voldeed aan de zogeheten Maastricht-criteria op het gebied van overheidsschuld en inflatie. Dat blijkt uit het rapport van EU-commissaris Joaquin Almunia (Monetaire Zaken) dat medio 2008 verscheen.

Het Europees parlement van de EU-lidstaten hebben in juni 2008 een definitief besluit genomen; 579 tegen zeventien Europarlementsleden stemden vůůr invoering van de euro in Slowakije. De ministers van FinanciŽn van EU-landen besloten 8 juli 2008 ook tot invoering. Slowakije wordt daarmee het zestiende land zijn dat de euro als munteenheid zal hebben.

De Slowaakse bevolking zelf is sceptisch over de invoering van de Europese munt. Veel van de 5,4 miljoen Slowaken vrezen prijsstijgingen nadat ze de Slowaakse kroon hebben ingeruild voor de euro.

Slowakije trad op 1 januari 2009 toe tot de eurozone en dat betekent dat de Slowaakse koruna (SKK) is vervangen door de euro. De euro is sinds die datum het wettige betaalmiddel tegen een vaste wisselkoers van:

EUR 1 = SKK 30,1260

Munten en bankbiljetten
De Slowaakse 1 en 2 euromunten dragen een afbeelding van een kruis op een berg met drie toppen. Dat wapen staat ook op de nationale vlag. De kleinere munten worden voorzien van een afbeelding van de berg Krivan, die symbool staat voor de soevereiniteit van Slowakije.

Sinds 17 januari 2009 kunnen in Slowakije voor contante betalingen uitsluitend eurobankbiljetten en euromunten worden gebruikt. Tot 1 juli 2009 konden Slowaakse koruna-munten en tot 1 januari 2010 konden Slowaakse koruna-bankbiljetten nog bij commerciŽle banken worden ingewisseld tegen de vaste omrekeningskoers. Sinds 20 januari 2009 kunnen de banken hiervoor kosten in rekening brengen indien het bedrag per cliŽnt en transactie meer dan 100 bankbiljetten en 100 munten bedraagt.

Tot 31 december 2013 blijft het mogelijk om Slowaakse koruna-munten in te wisselen bij de centrale bank van Slowakije. Bankbiljetten blijven onbeperkt inwisselbaar bij de centrale bank van Slowakije.

Girale overschrijvingen
Sinds 1 januari 2009 moeten alle girale overschrijvingen van en naar Slowakije in euro gebeuren. Betalingen in SKK worden sinds deze datum niet meer geaccepteerd.
 

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".