De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Dobšiná op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Plaatsen > Dobšiná

De vijfde Slowaakse locatie die in 2000 in de UNESCO-Lijst van mondiale cultuur- en natuurschatten werd opgenomen is de ijsgrot van Dobšiná (Dobšinská ľadová jaskyňa), die in de buurt van de stad Dobšiná ligt, district Rožňava, provincie Košice, op ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Poprad en zo'n 110 km ten westen van Košice. Dit is een natuurmonument in het Nationaal Park Stratená (in het dal van de rivier Hnilec), dat grenst aan het Nationaal Park Slovenský raj.

Ontdekking van de grot
Door de ijsvorming behoort deze tot de belangrijkste ijsgrotten ter wereld en kenners benadrukken ook het belang van haar ligging buiten het Alpengebied. De opening naar het ondergrondse deel is al sinds mensenheugenis bekend, maar als eerste heeft mijningenieur Eugen Ruffiny met zijn medewerkers deze grot betreden. Dat was in juli 1870 en al een jaar later werd de grot voor het publiek opengesteld. Het was de eerste grot in Europa, waar in 1887 elektrische verlichting werd geďnstalleerd. De grot heeft een totale lengte van 1232 meter, maar voor het publiek is maar 457 meter toegankelijk. De grotingang bevindt zich aan de noordkant van de berg Duča op 969,5 meter, ongeveer 130 meter boven de loop van de rivier Hnilec. De onderaardse ruimte bestaat uit een met ijs bedekte entreehal, die 180 meter breed is en die onder een hoek van 30-40 graden naar beneden loopt tot een diepte van 70 meter. Aan de buitenste randen van de grot bevindt zich geen ijs. De totale rondleidingsroute van ingang tot uitgang is 515 meter lang en duurt met een groep 40 minuten. Voor het publiek is de grot alleen van 15 mei tot 30 september toegankelijk en jaarlijks komen er ca. 80.000 bezoekers, waardoor ze behoort tot de drie meest bezochte Slowaakse grotten.

Prehistorie
Dit onderaardse ijsjuweel ontstond uit lichtgrijs kalkgesteente van het Midden-Trias door erosief-corrosieve werking van de onderaardse rivier Hnilec op twe niveaus, waarvoor ovaalvormige gangen een bewijs zijn. Het grotijs begon dankzij een atmosferische neerslag tijdens het Neogeentijdperk te accumuleren. Dit gebeurde nadat een 50-meter dikke kalklaag tussen deze twee niveaus is ingestort en de entreehal is ontstaan en nadat het plafond is ingestort op de plaats waar zich de huidige ingang bevindt. De ijsmassa is gevormd door sijpelend water, dat bevroor en daaruit ontstonden ijsstalagtieten, -stalagmieten, ijswatervallen en eengrote oppervlakte met vloerijs.

IJs
De rijke versiering wordt voornamelijk door het stromen van lucht gevormd. De grotruimten lopen vanaf de ingang naar beneden en zijn naar het noorden gericht. Deze twee factoren maken in de winter daling van koude lucht en onderkoeling van ruimten mogelijk. In de zomer daarentegen kan de warmere lucht met een kleiner soortelijk gewicht niet tot de grotruimten doordringen, waardoor de gemiddelde temperatuur in de grot het hele jaar door onder het vriespunt blijft. Juist langdurige en regelmatige herhaling van deze cyclus heeft geleidelijke ijsvorming in de onderaardse ruimten tot gevolg gehad. Het ijs is zichtbaar gelaagd, de afzonderlijke laagjes zijn 3-5 mm dik en de ijsmassa heeft enkele afzonderlijke ruimten gevormd die de volgende namen dragen: Malá sieň (Kleine Zaal), Zrútený dóm (Ingestorte Dom), Ruffinyho koridor (Ruffiny's Corridor), Prízemie s ľadopádom (Parterre met IJswaterval) en de Veľká sieň (Grote Zaal). Deze laatste is 72 meter lang, to 42 meter breed en 7-9 meter hoog. Het totale ijsvolume is 145.000 mł en heeft een oppervlakte van 11.200 m˛ en het vloerijs is op sommige plaatsen zelfs 25 meter dik.

Vleermuizen
In de grot hebben biologen 12 soorten vleermuizen waargenomen, waarbij de IJsgrot van Dobšiná een van de belangrijkste Slowaakse overwinteringsplaatsen is voor de besnorde vleermuis (Myotis mystacinus) en de Brandt-vleermuis (Myotis brandti).
 

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba België Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije Italië Nederland Oostenrijk Polen Portugal Roemenië Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".