De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Bevolking op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Thema's > Bevolking

Bevolkingsaantal Slowakije 5,4 miljoen (2004)
Bevolkingsgroei Slowakije 0,5 procent (2003)
Taal Slowaaks
Religie katholiek 60 procent, protestant 8 procent, Grieks- orthodox 3 procent, atheÔst 10 procent, overig 19 procent

Bevolkingssamenstelling
De Slowaken vormen met 85,7 procent de belangrijkste etnische bevolkingsgroep van de Slowaakse Republiek. De grootste minderheid in Slowakije vormen de Hongaren, die 9,6 procent van de bevolking uitmaken. De Hongaarse minderheid is in het zuiden geconcentreerd. De verhouding tussen de Slowaken en Hongaren verbeterde door de erkenning van minderheidstalen en tweetalig onderwijs. De Hongaren zijn politiek vertegenwoordigd door de Hongaarse Coalitie Partij (SMK).
Andere etnische bevolkingsgroepen zijn de Tsjechen (0,9 procent), RhoedeniŽrs en OekraÔners (0,7 procent), Duitsers (0,1 procent), Russen (0,05 procent) en Polen (0,05 procent).

De onverdraagzaamheid van de Slowaken ten opzichte van de in Slowakije woonachtige zigeuners of 'Romani' is zeer groot. Deze bevolkingsgroep heeft veel te verduren van vooroordelen en discriminatie. Romani vormen 1,7 procent van de bevolking. De lage economische status en de wijdverbreide discriminatie hebben geleid tot een ware exodus van zigeuners uit Slowakije. In de toetredingsonderhandelingen tot de Europese Unie is de behandeling van de minderheden een heikel punt geweest.

Het rooms-katholicisme (rond de 60 procent van de bevolking) vormt de grootste religie in Slowakije, gevolgd door de Evangelische Kerk van de Augsburg Confessie. Daarnaast zijn ook het protestantisme, het Grieks- en Russisch-orthodoxe geloof en andere geloven vertegenwoordigd in Slowakije.

Bevolkingsaantal
In 2001 en 2002 daalde de Slowaakse bevolking. In 2003 was er sprake van een lichte groei van 0,5 procent, in 2004 bedroeg de groei nog geen 0,1 procent. Voor de komende jaren wordt echter een negatieve groei verwacht. Eind 2004 bedroeg de bevolking zo'n 5.384.822 personen. Met de start van de transitie nam de bevolkingsgroei in omvang af. In de jaren tachtig lag de bevolkingsgroei nog boven de 5 procent. De dalende groei komt voort uit de daling van het aantal geboortes. Het geboortecijfer liep tussen 1990 en 2004 terug van 15,1 naar 10 per 1.000 inwoners. Verwacht wordt dat deze daling het komende decennium doorzet, waardoor de bevolkingsverhouding tussen jongere en oudere inwoners zal wijzigen. De beroepsbevolking is tot 2010 gestegen, naar verwachting neemt deze groep vanaf 2011 in aantal af.

De levensverwachting in Slowakije is 70,5 jaar voor mannen en 78,7 jaar voor vrouwen. Hoewel de levensverwachting sinds de transitie is toegenomen, is deze lager dan in de West-Europese landen. De voornaamste oorzaken van de lagere levensverwachting zijn slecht eten, geringe preventieve gezondheidszorg, hoge lucht- en waterverontreiniging en een hoog gebruik van alcohol en tabak.
De landelijke bevolkingsdichtheid bedraagt 109 inwoners per km2 en is laag in vergelijking met West-Europese landen. Ongeveer 59 procent van de bevolking woont in de steden.

Bevolkingsopbouw

Leeftijd

Bevolking in procent

Mannen

in procent

Vrouwen

in procent

0-14 jaar

17,1

51,2

48,8

15-64 jaar

71,0

49,7

50,3

65 jaar en ouder

11,9

37,5

62,5

Bron: CIA, the world factbook

Inwoneraantal grootste steden

Bratislava (hoofdstad)

426.000

Kosice

235.000

Presov

92.000

Nitra

86.000

Zilina

85.000

Banska Bystrica

82.000

Trnava

69.000

Bron: EIU
 

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".