De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

Bestuurlijke organisatie op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Thema's > Bestuurlijke organisatie

Nationaal bestuur
Slowakije is een parlementaire republiek met een president aan het hoofd. De republiek bestaat in haar huidige vorm pas sinds 1 januari 1993, toen de Tsjecho-Slowaakse Federatie werd opgesplitst in twee onafhankelijke republieken: TsjechiŽ en Slowakije. Door wijzigingen in de constitutie in september 1998 wordt de president direct gekozen voor een periode van vijf jaar. De macht van het staatshoofd is relatief beperkt. De uitvoerende macht ligt bij het kabinet. Aan het hoofd van de regering staat de premier, die door de president wordt aangesteld. De premier is veelal de leider van de grootste partij of van een coalitie. De wetgevende macht berust bij het parlement, de Nationale Raad (NŠrodna Rada Slovenskej Republiky). Het parlement heeft ťťn kamer en bestaat uit 150 afgevaardigden, die rechtstreeks worden gekozen voor een periode van vier jaar. De premier draagt het kabinet voor, dat vervolgens door de president wordt aangesteld.

Regionaal bestuur
Slowakije is ingedeeld in acht regio's, de zogenaamde 'kraje': Banskobystricky, Bratislavsky, Kosicky, Nitriansky, Presovsky, Trenciansky, Trnavsky en Zilinsky. Elke regio is genoemd naar de hoofdstad.

De regio's bestaan uit in totaal 79 districten. Ook de districten hebben de naam van de hoofdstad van het betreffende district. In het kader van de decentralisatie krijgen regio's steeds meer taken, waaronder die op het gebied van onderwijs, cultuur en gezondheidszorg. In september 2004 vond de fiscale decentralisatie plaats, waarbij de regio's en gemeenten het grootste gedeelte van de opbrengst van de inkomstenbelasting toegewezen kregen. De regio's en gemeenten vervullen ook een rol bij de programmering en besteding van de EU-structuurfondsen.

Politieke situatie
Rudolf Schuster werd op 29 mei 1999 de eerste direct gekozen president van Slowakije. In september 2002 vonden de parlementsverkiezingen plaats. De snelle formatie leidde tot het tweede kabinet van Mikulas Dzurinda, de premier. De linkse partijen uit de vorige regering haalden de kiesdrempel van 5 procent niet. Vier centrumrechtse partijen vormen samen een kleine meerderheid van 78 van de 150 zetels. De Democratische Christenunie (SDKU) van Dzurinda behaalde 28 zetels en vormde met de Hongaarse Coalitiepartij (SMK, 20 zetels), de Christen-democratische Beweging (KDH, 15 zetels) en de Alliantie van Nieuwe Burgers (ANO, 15 zetel) de nieuwe regering. Evenals tijdens de vorige verkiezingen in 1998 wisten samenwerkende partijen de populistische partij, de Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS) buiten de regering te houden. Ondanks de daling van de populariteit bleef HZDS, van de autocratische oud-premier Meciar, met 19,5 procent van de stemmen de grootste partij van Slowakije.

Het huidige centrumrechtse kabinet kan gemakkelijker snelle hervormingen doorvoeren, die de linkse partijen uit het vorige kabinet afremden.
De regeringsinspanningen richtten zich op de toetreding tot de EU en op fundamentele hervormingen van het belastingstelsel, het pensioen- en socialezekerheidsstelsel, de gezondheidszorg, de afronding van de privatisering van overheidsbedrijven, de deregulering van de water- en energieprijzen en de voltooiing van het territoriale decentralisatieproces, waaronder de fiscale decentralisatie.
In april 2004 vonden in Slowakije de presidentiŽle verkiezingen plaats. In de tweede ronde is Ivan Gaöparovič met 59,9 procent van de stemmen gekozen tot nieuwe president en volgde met ingang van 15 juni Rudolf Schuster op. Ivan Gaöparovič is de leider van de Beweging voor Democratie (HZD). Gaöparovič was woordvoerder van het parlement ten tijde van de Meciar regering. Hij verliet de HZDS van Meciar en richtte zijn eigen partij HZD op. In 2006 vinden de parlementsverkiezingen plaats.

Rechtssysteem
De rechterlijke macht is onafhankelijk. Het hoogste rechtelijke niveau is de Hoge Raad. De leden daarvan worden gekozen door het parlement. Het Constitutionele Hof ziet toe op zaken met betrekking tot de grondwet. De rechters van het Constitutionele Hof worden door de president gekozen uit een groep die wordt voorgedragen door het parlement. Rechters worden benoemd voor onbepaalde tijd.
 

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".