De websites van VERASEC maken gebruik van cookies. Meer infomatie >

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Slowakije

Vakantieland.nl 

BanskŠ Bystrica op SlowakijeVakantieland.nlSlowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen
Startpagina Inhoud Zoeken Contact Over ons Disclaimer Adverteren Voeg toe aan favorieten Link naar ons

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen

Plaats informatie
Thema-artikelen
Vakantiehuizen
Last Minutes
Pensions
Hotels
Autoverhuur
Vliegreizen
Camping
Rondreizen
Reisverzekering
Reisgidsen
Recepten
Evenementen
Reisverhalen
Links

Plaatsen > BanskŠ Bystrica

De stad BanskŠ Bystrica is de hoofdstad van Midden-Slowakije en staat bekend als een van de mooiste steden van Slowakije. BanskŠ Bystrica is de derde stad van Slowakije. BanskŠ Bystrica heeft een grote gerenoveerde historische stadskern. BanskŠ Bystrica is ťťn van de 78 Slowaakse Gemeenten.

Na de verwoesting van de stad door de Tataren in het begin van de 13e eeuw, werd de stad weer nieuw leven ingeblazen door de Hongaarse koning Bela IV en verkreeg de stad zijn koninklijke privileges in 1255. Deze privileges waren bedoeld om Duitse kolonisten aan te trekken vooral uit Sachsische gebieden. De Duitsers bouwden hun eigen nederzetting en gaven het de naam Novisolium (Neusohl). De Duitsers waren vooral mijnwerkers en zij bouwden in de tweede helft van de 13e eeuw de romaanse kerk de Heilige Maagd Maria. De stad dankt zijn roem aan het koper dat met name in de middeleeuwn in de omgeving werd gedolven. Het koper werd in het noorden naar Polen geŽxporteerd en aan het einde van de 14e eeuw naar VenetiŽ, Oostenrijk en Zuid-Duitsland.

De vele winkels en boetieks bieden u een uitgebreid assortiment. īs zomers nodigen de terrasjes u uit voor een versnapering.

Stadsburcht
Het oudste gedeelte van de stad is het areaal van de stadsburcht ten noord-oosten van het centrale plein. Hier bevindt zich de romaanse kerk uit 1255 (Farskż kostol) en erachter het Matthiashuis van de koninklijke beambten en de kerk Sv. Kriza dat in de stadsmuur is gebouwd. Helaas is door de bouw van het postkantoor in 1948 ongeveer drievierde van de stadsmuur en poorten verloren gegaan. Het gehele burchtcomplex werd aan het begin van de 16e eeuw voltooid met de bouw van de toren.

Plein van de Slowaakse Nationale Opstand
Aan het lintvormige centrale plein SNP (Slowaakse Nationale Opstand) zijn vele monumentale gebouwen te zien die de rijkdom van de stad weergeven. De klokketoren aan de oostkant van het plein (hodinovŠ veza) stamt uit 1552. Het mooie renaissance Beničky huis met een loggia uit de 17e eeuw. Het fraaie Thurzo huis, nu een museum over Midden-Slowakije, aan de zuidkant van het plein neemt in de geschiedenis van de stad een cruciale plaats in. In de 15e eeuw ontstond er een crisis in de mijnbouw omdat door technische problemen geen koper meer gedolven kon worden in grote diepten. Vele mijnondernemers gingen failliet. In deze tijd kwam de Krakause ondernemer Juraj Thurzo opzetten. Rond de eeuwwisseling 15e-16e eeuw richtte Thurzo zijn zeer succesvolle onderneming op (met behulp van een huwelijk met de Augsburgse bankiersfamilie Fugger), die de stad vele winsten opleverde. Midden op het plein ziet u een zwart monument ter nagedachtenis aan de Slowaakse opstand in de Tweede Wereldoorlog. BanskŠ Bystrica vormde in de Tweede Wereldoorlog het centrum van de Slowaakse opstand en op 29 augustus 1944 was de stad gedurende 60 dagen een vrije stad.

Een museum over de Slowaakse opstand, muzeum SNP, vindt u ten oosten van het plein bij de stadsmuur. Deze muur werd gebouwd om eventuele Turkse invasies tegen te houden. Enkele bastions zijn nog bewaard gebleven.

Vandaag de dag wint BanskŠ Bystrica weer aan economische belangrijkheid doordat zich hier de financiŽle instellingen (banken) vestigen. Daarnaast is BanskŠ Bystrica een universiteitsstad (universiteit Matej Bel).

 

Internationaal zaken doen? Inzaken.eu!

Lastminutes Zoeken

Graag ontvangen we uw suggesties tot verbetering van deze pagina (Klik hier).

Slowakije vakantieland: vakantiehuisjes, campings, autohuur, hotel, hotels, vliegreizen  

Andere landen uit deze serie: Aruba BelgiŽ Bonaire Bulgarije Curacao Denemarken Duitsland Frankrijk Griekenland Hongarije ItaliŽ Nederland Oostenrijk Polen Portugal RoemeniŽ Slowakije Spanje Turkije TravelGuideEurope.eu Zwitserland

Unless explicitly specified otherwise, this page and all other pages at this site are Copyright © 2006 - 2013 by Verasec. Use of text, images, layout, format, look, or feel of these pages, without the written permission of the copyright holder, except as specified in the Copyright Notice, is strictly prohibited. All Rights Reserved, Verasec. Laatst bijgewerkt: woensdag 29 mei 2013

Op Slowakije Vakantieland vindt u uitgebreide informatie over Slowakije, het kopen of huren van een huis in Slowakije, maar ook links naar campings in Slowakije en vakantiehuisjes in Slowakije. Steun ons en boek uw hotels en vakantiehuisjes in Slowakije via "Slowakije Vakantieland".